Vanliga frågor

Hur kan jag åka in till centrum från flygplatsen?

Flygplatsen har kontrakt med ett taxibolag. Deras stånd hittar du när du kommer ut från ankomsthallen (2 A) till vänster. Det kostar ca 8-9.000 HUF (240-270 SEK) att åka till centrum. Ta aldrig någon taxi, vars chaufför försöker ”fånga” dig i terminalen!!

Du kan också åka kollektivt. Enklast är det om du tar buss nr 100. Biljetten kostar 900 HUF och du kan köpa den i en automat vid busshållplatsen. Bussen stannar på 3 ställen mitt i centrum och slutstationen är Deák tér där 3 tunnelbanelinjer möts.

En annan variant är att du åker buss nummer 200 som går till Kőbánya-Kispest, slutstationen. Härifrån kan du ta tunnelbanan, den blå linjen, som går till centrum. Det finns bara en riktning, för det är tunnelbanans slutstation också. Och nu gäller det bara att hitta den närmsta stationen eller byta till en annan linje. En biljett gäller för en resa (inte tunnelbanan) och den kostar 350 HUF (11 SEK) så det behövs 2 biljetter till centrum. Eller så går det att köpa biljett på bussen också, fast då blir det lite dyrare.

Lokaltrafikbolaget BKK (med lila skylt) har ett eget stånd på flygplatsen, där du också kan köpa biljett både för buss nr 100 och 200.


Jag rekommenderar buss nr 100. Att ta buss nr 200 och tunnelbanan är bara logiskt om du köper ett dagskort eller 3-dagarskort på flygplatsen och använder det redan på väg in till stan.
 

Vad kostar det att åka kollektivt i Budapest?

Är du över 65 år och EU-pensionär, har jag en bra nyhet för dig. Du åker gratis! Bara hoppa på allt! Du måste förstås ha någon legitimation på dig som du ska visa upp vid kontroll.
Här står några priser :

1 enkelbiljett 350 HUF (11 SEK)
10 enkelbiljetter 3.000 HUF (90 SEK)
24-timmarskort 1.650 HUF (52 SEK)
72-timmarskort 4.150 HUF (130 SEK)
Veckokort 4.950 HUF (155 SEK)
Gruppkort för 5 personer i 24 timmar 3.300 HUF (110 SEK)

Det finns 4 tunnelbanelinjer: blå, röd, gul och grön. Med dem kan du ta dig till de flesta ställena.
 

Vilket badhus ska jag besöka?

Det finns flera fina badhus i Budapest. De två som turisterna brukar gilla allra bäst är Szechenyibadet och Gellertbadet.

Szechenyibadet är störst. En stor ovalformad byggnad med 12 inomhusbassänger och tre utomhusbassänger som man även kan använda på vintern. Fin arkitektur med en innergård.

Szechenyibadet Budapest

Gellertbadet är uppfört i Art Nouveau. Fina mosaiker inomhus. Utomhus har badet en vacker trädgård. OBS! På vintern har badet bara en enda liten utomhusbassäng.

Gellertbadet Gellertbadet Gellertbadet

Du kan köpa två olika slags entrébiljetter: en med egen hytt eller en med ett litet skåp i ett omklädningsrum. Det är en väldigt liten skillnad i pris. Du får en sorts plastklocka i kassan som fungerar som inträdesbiljett. Du går in och sedan letar du upp en digitalbox på väggen. Du håller ditt armband några sekunder mot boxen och snart dyker ditt hyttnummer upp. Glömmer du bort numret, går du bara tillbaka och kollar igen.

Mitt tips: ta en handduk med dig, så slipper du allt krångel med det ☺
 

När har Saluhallen öppet?

Saluhallen ligger vid Szabadság híd (den gröna Frihetsbron) på Pestsidan. Ett fantastiskt ställe och ett ”måste” i Budapest. Ät lunch en trappa upp och glöm inte att prova ” lángos” eller gulaschsoppan!
Öppettider:

måndag 06.00-17.00
tis-fredag 06.00-18.00
lördag 06.00-15-00 (bäst att vara där före kl 14)
söndag STÄNGT!!
 

Var hittar jag de häftiga, s k ruinbarerna?

De flesta ligger i det gamla judiska kvarteret. Mest berömd är Szimpla kert som blev världens tredje bästa bar enligt Lonely planet år 2012. Stället har man liksom ”glömt” att renovera. Fantasin har ingen gräns. Du kan sitta i en Trabant, i ett badkar etc. Du kan känna dig som mitt i ett stort loppis med servering. Ett nytt ”måste” i Budapest! Det här får du helt enkelt inte missa. Lita på mig! ☺

Öppet: varje dag 12.00- 04.00
Svensk guide i Budapest, svensktalande guide i Budapest, guidning på svenska och norska, guide på svenska,, studiebesök, konferens, arrangemang, långhelg, att göra, att turista, att bo i Budapest, boende, hotell i Budapest och Ungern, vinresa, resa till Budapest och Ungern, Budapest- och Ungernspecialisten, ungersk resebyrå, i Wallenbergs fotspår i Budapest, Wallenberg tur i Budapest

 

Varför ska du ha privatguide? Vill du t ex veta ....

NYTT PROGRAM!!!

PROGRAMFÖRSLAG

BUDAPEST
UTFLYKTER


Kontakt:

Telefon: +36 20 3693 220

E-mail: budapestexperten@gmail.com

Skicka e-post
Referenser